Sockerfri liköressens som har smak av Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av flera smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som består av smak från både kokos samt rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör med smak av kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare val för bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev hastigt en omtyckt likör och blev en självklar komponent i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att bruka riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men likväl 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för bruk runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för nyttjande inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre val åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det innebär att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den med brännvin som saknar kryddning och som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att blanda essensen ihop med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med alkohol och skakar om ingående. När flaskan skakats häller man i den kvarvarande mängden sprit och skakar om till dess allting har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det viktigt att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa sätt. För den skull ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer absolut leda till i en mycket smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det lämpligt att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som än inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur kvick processen är. Därjämte skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.