Triple Sec – liköressens

Triple Sec är en likör som är färglös och näst intill vattenklar med frisk och fruktig smak från apelsin och citrus. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en markant doft av sin sötma och syrlighet tillsammans med en dominant ton av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan emellanåt ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns dessutom som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För flera är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så konkret och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självklart är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett bra sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos hastigt i kroppen utan att brytas ner. Sockernivån i kroppen hålls därför på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas successivt i rytm med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i Europa. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, simpelt och går fort. Flera som testat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därtill är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det otvivelaktigt bästa är att blanda essensen med okryddat brännvin som håller en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att hitta fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det utmärkt att blanda essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därefter blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska därefter skakas ordentligt. Fortsättningsvis häller man i den resterande mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det centralt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man testa smaken utan att blanda en hel flaska går det bra att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.