Erytritol

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron samt druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är således lämplig för den som vill äta en lågkolhydratkost och undkomma de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullständigt okonstlad.

Därtill innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt gentemot vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. Mer Information HÄR.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt harmlös effekt som påminner om samma kylande verkan som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar erytritol perfekt åt diabetiker.

En tydlig fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de enbart delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning därför att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flertal skilda varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar utmärkt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därjämte som en antioxiant.