Flera av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.
Socker är sött samt energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns många annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi får i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte sunt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera olika namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar bara ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Inga kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men totalt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullständigt kolhydratfria, skänker bara sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker bara sötman.
Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp hastigt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej en laxerande effekt vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.