Bortsett från att eteriska oljor alltid luktar gott gör de stor nytta i förkylningstider

Du visste förmodligen inte att eteriska oljor inte bara doftar gott, de kan påverka din hälsa också. Att eteriska oljor skapar en bra miljö vet vi redan, men att de också har en desinficerande effekt kan vara nytt för många. En eterisk olja har en bestämd doft som beror på den växt som den har hämtats från.

Eteriska

Man kan pressa eller utvinna oljorna ur frön, löv, blommor och till och med rötter. När det gäller att utnyttja oljornas dofter används de oftast oblandade men i den gren av massage som kallas aromterapi används de alltid utblandade. Det går att använda oljorna i matlagning som doft och smaktillsatser men vanligare att de används till godis.

Snuvig eller förkyld då kan eteriska oljor vara en räddare i nöden.

Det är i förkylningstider när näsan är täppt som oljorna kan visa sina förtjänster som mest. Med eteriska oljor så kan man ändra rummets luft och man kan till exempel använda sig av ljus som har aromatiska oljor med specifika dofter. Det är en mängd faktorer som påverkar hur vi uppfattar en speciell doftolja som humör, väderlek, årstid och våra egna referenser.

En eterisk olja som avger en doft av pepparkakor kanske kan verka uppiggande på någon som just drabbats av en svårare förkylning.

För att få lite fart på näsan så kan det fungera bra med eukalyptusolja som man antingen använder som aromaterapi eller som man placerar i ljus som tänds. Om du häller några droppar eteriska oljor i vattnet du brukar spraya dina blommor och krukväxter med och puffa detta vatten för att få ett väldoftande hem. Förutom eukalyptus kan det vara en bra idé att ha mint, citron och pepparmint hemma.

Det är lätt att göra aromterapi själv med eteriska oljor.

Bli ett proffs hur du kan använda eteriska oljor för att ge andra och dig själv en välbehövlig och skön aromterapi. Det räcker med att ha en bra olja som bas och den eteriska olja man önskar använda. Kanontips. Det är ganska fantastiskt att några droppar doftolja i en basolja tillsammans med massage kan ge en sådan positiv effekt.

Det kan vara en bra idé att lära sig vilka olika egenskaper eteriska oljor besitter före du startar din aromterapi. Ett gott råd är att ladda upp hemma med viktiga dofter som lavendel, rosmarin, jasmin och pepparmint som man nästan alltid har ett behov av. Det går alldeles utmärkt att blanda olika dofter, men gör det i små mängder i början.

Två oljor som är mycket populära till massage eller att ha i badvattnet är pepparmyntsolja och jasmin. Oljan är koncentrerad och ska inte appliceras direkt på hud. Om man doserar på rätt sätt så ska de eteriska oljorna inte vara farliga på något vis.

Du hittar de bästa doftoljorna på lite olika sätt.

Ibland så kan man behöva lukta på en olja för att veta om man vill ha den. Men då det handlar om eteriska oljor som jasmin, lavendel och rosmarin så vet de flesta hur dessa doftar. Att söka leverantörer på Internet kan ge de billigaste priserna.