Dukan, Atkings, LCHF och andra kolhydratreducerade dieter

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ned i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater samt mycket fett. Genom att drastiskt dra ned på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att alstra ketoner för att främst förse hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter enligt LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett samt gör dieten till en livsstil som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt markant drar ned på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fettvävnad så fyller man på med protein. Denna diet används mycket av människor som tränar samt vill anlägga muskler, eller de som vill bli av med underhudsfettet. LCHP går bra att utöva under en viss tid, men kroppen behöver fett för att begagna som bränsle samt en massa andra användningsområden, så man skall inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan samt består av fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså förtära mycket äggviteämne, men blygsamt med fettvävnad och kolhydrater. I första stadiet, som kallas anfall, skall man endast förtära fettfritt äggviteämne. mat som fisk, nötkött, hönsbarn och ägg går bra (emellertid bara en äggula per dag!), medan det mesta annat går bort. Strikt är det, men inledningen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan läkare som blivit rik på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som synes som den största boven och absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft jätte genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ännu en version av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet just nu. Här ligger fokus på att man äter ca så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött och grönsaker, en aning frukt, nötter samt bär men ingenting av bröd, ris, pasta osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medans andra anser att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan. Mer Info HÄR

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är vana vid. I början kan man lida av omställningsbesvär som trötthet huvudvärk samt muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) och blir inom kort piggare och starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minska sitt insulin, somliga avgår t o m totalt att använda insulin.

Den som tycker det är trist att blott dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan också testa kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill avstå från alkohol kan blanda Pernod och Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en god grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + hemkolsyrat kranvatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset däremot sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Sprit är ett nöje samt en fröjd så inte alla kan eller vill avstå det för att gå ned i kroppsmassa. Man skall då veta följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst mängd gram är viktminskning inte möjlig), fettförbränning samt spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det ska förbrännas bort totalt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att senare förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt vin från Alsace är genomgående alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man svälla det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på rödtjut.