Erytritol – ett naturligt kolhydratämne
I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en total naturlig process.
Ämnet är väl lämpat åt den som önskar förtära en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därutöver som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medan vanligt socker innehåller 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är särskilt lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.
Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.
En egenartad omständighet runt erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.
Om man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns olika varumärken som innehåller erytritol Klicka här. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Alla godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.