LCHF – Viktminskningen som blir en livsstil
De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater och samtidigt skruvar opp intaget av fettrik kost ganska mycket, gör det för att gå ned i vikt. När man äter en föda baserad på fettvävnad samt protein så måste kroppen på egen labb skapa bränsle till hjärnan samt resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som annars är vårt primära bränsle. Ketos heter det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner samt i ketos bränner man fettvävnad i ganska hög hastighet. Ju mer fettvävnad man får i sig, desto högre bliva förbränningen.
När man kommit in i LCHF-tänket och gjort den kolhydratfattiga maten till en vana så ser man fler fördelar.
• Humöret blir jämnt samt orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man fet brukar man gå ned i kroppsmassa samt är man underviktig så brukar man lägga på sig en aning.
• Man blir av med sötsug!
• Har man bekymmer med magen brukar dessa minska alternativt upphöra totalt.
• De som lider av diabetes brukar kunna dra ner eller totalt sluta med sina insulinsprutor (man skall emellertid alltid bringa diskussion med sin läkare om man är diabetiker).
• Maten man äter är bastant samt fullspäckad med nyttigheter, har man antagligen lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte sakna någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.
Gå ut samt äta LCHF
När man ska gå ut samt äta eller blir bortbjuden på mat så kan det vara svårt att kunna hur man ska planera. En erfaren LCHF:are vet emellertid vad som brukar vara absolut och inte. En bit kött med grönsallad samt fet sås brukar vara ett absolut kort. På pizzerian kan man beställa kebabtallrik utan pommes samt i korvkiosken skippar man fralla och puré och lägger till skagenröra om de har. Alltemellanåt kanske man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man nog inte vara superstrikt.
Piffa till LCHF maten
När det gäller dryck kan man alerta opp sitt vatten med en del kolsyra och någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer samt den feta frukostyoghurten kan smaksättas med lite vispgräddearom och någon droppe Sucralose eller Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare samt lyxigare. Mer info: På denna sajten
LCHF de första dagarna
I begynnelsen kan det kännas både besvärligt samt fysiskt ansträngande att gå över från kolhydratbaserad föda till kolhydratreducerad alternativt -minimerad kost. Man drabbas av saker som huvudvärk, matthet, nedstämdhet, sötbegär samt muskelsvaghet. Detta kan hålla i sig i allt från tre dagar till en månad samt är väldigt påfrestande. När man antagligen slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får enormt mycket energi, bra humör, en enkel känsla, energi ett färdigt håg. Det är ketosen som skänker dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.