Gå ner sakta i vikt under viktminskningsfasen

Efter den mycket tuffa induktionsfasen har det blivit dags att ta klivet in i viktminskningsfasen Givetvis förutsätter viktminskningsfasen att bantaren faktiskt tagit sig genom induktionsfasen eftersom det är relevant att faserna följs i rätt ordning. När man å andra sidan har tagit sig genom hela dieten kan man lättare hoppa mellan faserna ifall man inte skulle förmå bibehålla en balanserad vikt.

När man börjar banta i enlighet med Atkinsmetoden och har som målsättning att fullgöra dietens alla fyra faser är det centralt att man faktiskt har bestämt sig för att banta. Om motivationen är dålig finns nämligen en risk att vikten kommer växla alldeles för kraftigt upp och ner. Det är minsann dåligt för kroppen och brukar i slutändan över lag leda till en viktökning.

Från induktionsfasen till viktminskningsfasen så bör det ta cirka 2 veckor. Viktminskningsfasen i sig kan vara i upp till sex månader beroende på skilda människors förutsättningar. Med tanke på att induktionsfasen är extremare så innebär det att viktminskningen inte sker lika drastiskt i viktminskningsfasen. En del kan tillfälligt tappa lite motivation när man ser ett försämrat resultat. På det stora hela fortsätter man dock gå ner i vikt fast bara i långsammare tempo.

Kroppen skulle inte orka rasa i vikt som under induktionsfasen under en längre tid. Dock kan somliga utan bekymmer välja att fortsätta i induktionsfasen något längre än 14 dagar. Flera gläds över att gå ner 2- 4 kg under induktionsfasen, vilket är den främsta anledningen till att man håller sig kvar längre innan man går över till viktminskningsfasen.

Många som träder in i viktminskningsfasen beskriver en lättnad då de inte längre måste hålla extrem kontroll över kolhydratintaget. Viktminskningsfasen varar vanligtvis förhållandevis länge och tanken är att man ska hitta sin kropps egen gräns för kolhydratintag. För somliga tar det längre tid än för andra att finna balansen. Exakt hur lång tid det tar är individuellt och beroende av en mängd olika faktorer som ålder, kondition, hormonstatus och ämnesomsättning. Mer info Därjämte påverkas flera av dessa faktorer av arv.

För att uppnå sin idealvikt tvingas man alltså oerhört sakta förhöja sitt kolhydratintag för att få reda på sitt gränsvärde. Tanken är att viktminskningen så småningom ska stagnera och att man ska mista i vikt bara till dess den punkten är nådd. Viktminskningsfasen är en givmild fas på så sätt att man får öka sitt intag av kolhydrater med 5 gram per vecka. Från induktionsfasen tillåtna 20 gram om dagen så får man efter 2 veckor i viktminskningsfasen äta cirka 21, 5 gram om dagen.

Det är enligt somliga en tämligen ringa höjning men det är heller inte meningen att Atkinsdieten ska gå kvickt med tanke på att man ska ställa om sina matvanor. Det är en procedur som förhoppningsvis kommer resultera i att man håller vikten ur ett långsiktigt perspektiv. Ökningen av kolhydrater i viktminskningsfasen pågår till dess man hittar sin personliga punkt där man permanent håller vikten stabil.

I viktminskningsfasen kan man på allvar börja växla sin kost mer och laborera utifrån egna preferenser. Ett bra råd är dock att öka intaget av grönsaker till en början. I viktminskningsfasen är det dessutom tillåtet att inta viss mängd alkohol, vilket det alltså inte är i induktionsfasen.