Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.

Vin är en enastående ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor annorlunda sammanhang. Och olika sorter passar annorlunda bra till olika mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett kraftfullt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självfallet också all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är ganska lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för svårt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allting annat vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det frestande att man kan spara rätt så mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oavbrutet förfina metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer ständigt åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar vissa nya vinsatser hembryggning så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att ingående notera allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Dessutom ska all utrustning kontrolleras noggrant innan användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns bland annat på allt-fraktfritt . se samt på hembryggning . se. Samt går bra att att låna totalt gratis på biblioteken som ebok.