Hundselar i varierande material och kvalité

En hundsele kan användas för annorlunda syften, och idag finns det mängder av diverse varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele samt dragsele, men sedan finns det även selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

hundkoppel

Ett hundhalsband funkar ok på många hundar, men man ska veta att skador såsom whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte speciellt tillfredsställande att bli dragen i halsen vilket kan göra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att komma undan sitt halsband. Med en sele blir det både enklare att manövrera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar avsedda för spårning, så kallade spårselar, används när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en väldigt populär hundsport som engagerar massor människor och hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar bestå av en bastant rem som går över hundens bröstkorg samt en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den enormt ivrig och för den skull kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att springa omkring ganska öppet.

Det finns dessutom behov av duktiga spårhundar inom polisen och i somliga regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan assistera polisen att ta fast brottslingar på flykt alternativt narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innehåller fler remmar för högre komfort för hunden. Draghundar jobbar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man verkligen äger en hundsele som passar hunden perfekt. En dragsele ser ut som en spårsele men har även remmar som löper under hunderns rygg samt runt dess svansrot. Vanligen finns haken för dragkopplet baktill, intill svansroten, men i en del fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man nyttja till en rad skilda ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men också särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar fått en central roll. Att cykla runt via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för sällsynt inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används även till ledhundar som stöder äldre och funktionshindrade personer i samhället.