LCHF för färskingar

LCHF förklarat

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca En aning kolhydrater samt mycket fett. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när folk drog ned på socker, bira, bröd och potatis så tappade de i vikt ganska snabbt. Mer info: På denna sajtenLCHF-dieten i enlighet med Bantings modell glömdes bort under centrum av 1900-talet samt man började fokusera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men människor gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av massor av goda maträtter som är rika på protein samt – före allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ner i vikt fordom att abrupt tvingas lägga till en mängd feta rätter i sin mat, fettet som man tidigare trott var den vackra figurens värsta motståndare!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget ska vara på ungefär samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution tittar på ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta gäller nämligen för normal LCHF, varken superstrikt alternativt en aning mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att placerad på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ned i vikt är det bra att förtära så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.

Äta bra med LCHF

I begynnelsen kan det kännas tufft att avsäga sig saker som fordom fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, bröd, potatis, rotfrukter – samt sötsaker förstås. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hur ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man dricka i själva verket?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake samt några rutor högkakao choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är kolsyrat mineralvatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med samt ihop med en eller ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.