Natriumkarbonat – naturligt ämne

Natriumkarbonat (Na2CO3) brukar även gå under namnen hushållssoda och målarsoda. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Ämnet är ett av världens viktigaste på jorden och förekommer naturligt men kan produceras konstgjord väg. Vid konstgjord framtagning blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns mycket med natriumkarbonat i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet samt Sydafrika.

Natriumkarbonat har en neutral lukt och neutraliserar många fläckar och lukt på ett väldigt effektivt sätt. Det passar ypperligt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Dessutom funkar natriumkarbonat utmärkt åt att avlägsna beläggningar på silver. Många hushåll använder natriumkarbonat för att erhålla ny glans åt sina silverföremål.

Natriumkarbonat känns igen i sin fasta form som ett tämligen grovt fördelat vitt pulver. Flera tillverkningsindustrier använder ämnet i fast form. Till exempel glas- och tvålindustrin. Natriumkarbonat är I synnerhet bra lämpat inom dessa områden eftersom natriumkarbonat köp
är ett starkt alkali.

Den fasta och även vattenfria formen av natriumkarbonat brukar fungera väldigt effektivt som rengöringsmedel. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan natriumkarbonat vara till stor användning. Det gäller att tvätta väggar som inte kräver förarbete grundligt med natriumkarbonat (eller målarsoda som det oftast kallas i sammanhanget). För att fett och smuts på ett effektivt sätt ska lossna så ska en svamp användas, och det är betydelsefullt att kontinuerligt skölja den med vatten. För övrigt kan natriumkarbonat funka bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis bearbeta trall.

Är det farligt om man råkar få natriumkarbonat på huden? I somliga fall kan det upplevas en aning frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas. Men i regel är det på inget sätt farligt att få natriumkarbonat på sig. Man bör dock jämt ta det säkra framför det osäkra. Dessutom ska man vara noga med att se till att inte få det i ögonen eftersom det kan leda till sveda och irritation. Natriumkarbonat är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Man bör dock ställa krav på att inhandlad flaska med natriumkarbonat har en barnsäker kapsyl.

Natriumkarbonat används av många som vill få sitt silver att blänka på nytt. På så sätt rengörs silvret och beläggningar avlägsnas i en mycket verkningsfull process. Innan man använder sig av metoden ska man dock vara noggrann med att ta bort grövre smuts och fett från silvret.

Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål eller liknande och strör över natriumkarbonat och därefter häller över kokande vatten. Det silver som man önskar rengöra doppas i skålen så att det kommer i kontakt med natriumkarbonatet och foliets område. En reaktion uppstår och det börjar bubbla kraftigt i skålen i några minuter. Beläggningarna på silvret ska ha avlägsnats när det bubblat klart. Sedan tar man upp silvret och sköljer det med kallat vatten och torkar och gnider det med en trasa. Silvret har nu fått nytt liv och glans.

Beläggningen på silvret utgörs av silversulfider som i den bubblande processen omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom silversulfiderna blir till gas bör man ventilera ordentligt både under och efter behandlingen av silvret. Det gäller särskilt ifall hårt oxiderat silver ska behandlas.

Fördelen med att behandla silver enligt ovan procedur är att det behålls finare längre. Det slits nämligen inte på samma sätt som om putsmedel hade använts.

Natriumkarbonat finns vanligtvis att inhandla i dagligvaruhandeln. Det brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker och hushållssoda i många övriga affärer. På internet finns det på prisad.se och ett jättesortiment finns på hembryggning.se.