Enligt Atkinsdieten ska man hålla igen på kolhydraterna, och det finns en elementär anledning till att dra ned på just de snabba kolhydraterna – viktminskning.
Den här vetskapen är emellertid ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter med diabetes levde längre ifall man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man upptäckt att kolhydrater påverkade blodsockret samt vikten. Det var egentligen inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med stöd av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.
Men tar man bort fett ur kosten tvingas det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är mestadels bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har till exempel noterats att frukost i enlighet med lågfettkost som består av mycket kolhydrater bidrar till en stegring av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har färsk vetenskap visat att en mathållning med mindre kolhydrater vanligtvis är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.
Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma ögonblick som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras därefter ut i kroppen. Alla kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur snabbt sockret sedan går ut i blodet beror på vilken typ av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi ska insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.
Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar flertal människor att välja bort lågfettkost. För flera är det betydelsefullt att hastigt och effektivt uppnå en hälsobefrämjande vikt, och för det avseendet krävs en hållbar diet. I enlighet med lågkolhydratkost såsom Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp extremt fort. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.
En markant fördel med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att behöva räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer påtaglig, och för den skull bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen anledning att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och dessutom finns det goda chanser att bibehålla en eftersträvansvärd vikt med Atkinsdieten.
Det finns möjlighet för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ mat. Det motsvarar omkring en timmes påfrestande fysisks träning. Atkinsdieten kan således dagligen bringa ”extra träning” medan man vilar.
Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Dessutom ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.