Spårlinor skänker hunden spelrum vid spårning

Spårlinor är bra att ha istället för koppel då man ska spåra med sin hund. En spårhund behöver ordentligt med svängrum när den ska spåra, för att kunna följa sitt spår fritt. Spårlinor kan vara olika långa, oftast 10-15 meter och förhållandevis tunna, ungefär 5-15 mm i tjocklek. Materialet är mestadels stumt i polyelser, nylon alternativt kevlar, men även läder samt plast förekommer.

Ihop med spårlinor ska man hava ett halsband alternativt en spårsele som hunden känner sig bekväm i. En sele är nära nog alltid att föredra framför ett halsband när man ska spåra med sin hund då den först samt framförallt sitter stadigare på hunden samt även för att den är bekvämare och «ur vägen». Bra inköpsställe

En spårsele ser ut som vilken annan vanlig hundsele som helst, men den är framtagen för att vara så behändig som möjligt vid spårning. Det går en rem över hundens bröst och en runt dess bringa, vanligtvis fäster man sina spårlinor i en hake vid hundens axelparti.

Det finns många spårselar på marknaden att välja och vraka bland samt det är angeläget att man hittar en som sitter bra på ens hund. Det måste vara rätt dimension och sköna, men slitstarka stoff så att hunden inte får onödiga skavsår alternativt blir obekväm i sina rörelser. Den bästa hundselen är den som hunden knappt märker av att den har på sig.

Spårning har blivit en mycket aktuell bruksgren i Sverige. Man får vistas i naturen samt ihop med sin hund utvecklas och arbeta mot samma avsikt. Hundar älskar i regel att efterspana och alla raser kan bli duktiga i denna sport. Hundar med god koncentrationsförmåga är de som oftast blir bäst på att efterspana.

Man kan gå på spårkurs med sin hund för att bilda sig grunerna i spårning. När man har blivit duktig på grunderna kan man gå fortsättningskurser. Kurser är ett fantastiskt sätt att komma närmare sin hund, få bilda att prata med den samt avläsa dess signaler. En hund avgudar sin ägare samt det är viktigt att man lär sig dess tungomål.

En bra spårlina trasslar inte in sig så enkelt i snåriga omgivningar, men rör man sig mycket ute i täta skogar så kan långa spårlinor likväl vara hämmande för en hund som fått vittring på ett spår. Rör man sig i skogen är det i de flesta fall bäst att låta hunden springa fritt samt då är det viktigt att man har tränat hunden i lydnad så att den uppfattar ens kommandon rätt samt kommer när man kallar.

Vill man likväl hava spårlinor i snårig skorgsterräng så bör man satsa på en hal variant i plast alternativt kanske siden? Silkeslinor är självklart dyrt, men de håller däremot år efter år. Ska man ut och efterspana i blötmarker så är det begåvat att hava en spårlina som inte påverkas av väta, plast, gummi samt nylon är effektivt. Spårlinor i skinn är oxå bekväma, men de blir lite äckliga i blött väderlek och finns sällan i längre varianter än 10 meter.