Tillåtna samt otillåtna födoämnen

Atkinsmetoden är en strikt diet som kräver mycket disciplin och motivation. Självfallet finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.

Drygt 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.

En uppenbar fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. I mataffärerna finns därför mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i exempelvis yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men bör reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla uppsikt över dessa födoämnens annorlunda GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att äta ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado samt fisk.