Varje hund bör ha en hundsele för bästa möjliga bekvämlighet

Den hund som bär en hundsele behöver ej nödvändigtvis vara besvärlig för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att föra sin hund ute än vad ett halsband är. Hundar kan dessutom få nackskador av vanliga halsband som används felaktigt.

Hundselar kan se ut på flera annorlunda vis och varierar givetvis i både kvalité och pris. Vilken variant av hundsele man handlar beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man har. Vill man ha en promenadsele åt sin lilla chihuahua så köper man en annorlunda sele mot vad den som vill ha en dragsele åt sin dobermann gör.

Att gå ut och spatsera med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är relativt starka även i kroppen, men eftersom en hundsele är så mycket bekvämare för hunden kan det hända att den känner sig mer belåten med en sele och därför drar mindre. En del hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en oerhört folklig sport bland hundägare, hundar gillar att spåra och lär sig lätt, vilket gör det till en rolig sport för både hund samt ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden har möjlighet att springa och spåra öppet i frånvaro av ett störigt halsband kring halsen. Åt sin spårsele är det bra att ha en spårlina så att hunden kan springa relativt obehindrat när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett grandiost mått av entusiasm, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan uppskattade.

Sedan finns det också dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som måste dra en tyngd efter sig behöver schysst stöd för kroppen för att mildra dragningen och en bekväm sele som ej skaver. Det är oerhört viktigt att tänka på att vara noggrann med hundens mått när man köper en hundsele, speciellt en dragsele, eftersom den annars lätt klämmer, gör ont alternativt skaver. En kortpälsad hund behöver även ordentligt med vaddering mellan remmar samt päls.

Dragselar består av de klassiska remmarna om bröstkorg och över bringan, men samtidigt löper det även remma över dess rygg och runt dess svansrot, allt för att ge hunden så gott stöd som möjligt. Man kan låta sin hund dra en mängd annorlunda föremål som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av diverse slag. En hund är sannerligen en enastående kompis när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte blott som sällskap utan också som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man såklart se till att den kommer att passa den hund man avser den för, samtidigt är det centralt att den är redigt vadderad och säker nog för ens fyrbente vän. De flesta selar består av skinn eller olika polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta några få hundralappar. Det är en oerhört förståndig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välbefinnande och komfort så är enhundsele ett bra alternativ till obekväma och stundvis smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer bara att avhjälpa problemet temporärt, så småningom tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Därutöver kan man skada sin vän med ett halsband, vilket man inte gör med en välsittande hundsele.