Vietnamesisk kanel sänker blodsockret
Att kanel är blodsockerbalanserande har länge varit känt. Kanelen tar udden av de höga topparna och djupa dalarna som blodsockret kan kasta sig mellan när man intagit för mycket socker (kolhydrater). Målet är att ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för att fresta så lite gällande kroppens funktioner som möjligt.
Nyckeln till balanserade blodsockernivåer ligger i insulinets status. Har man låg insulinutsöndring så absorberas glukoset långsammare av cellerna och ger energi till kroppen under en längre period. När insulindistributionen sker i långsamt mak ges energin även möjlighet att förbrännas i blodet innan den lagras i fettcellerna. Samtidigt som låg och balanserad insulinutsönding är något positivt som tyder på hög insulinkänslighet så är å andra sidan ingen insulinutsöndring en livsfarligt tillstånd.
År 2004 publicerades en undersökning i Journal of Agricultural and Food Chemistry där vetenskapsmän upptäckte att kanelextrakt kunde höja sockermetabolismen upp till 20 gånger genom att stärka fettcellernas insulinkänslighet. Denna upptäckt visar att kanel är en oerhörd tillgång för att bränna kroppsfett.
Ökad muskelmassa med Saigonkanel
I bodybuildingsammanhang har insulindoping länge varit ett rejält bekymmer. Insulin är ett anabolt hormon som medför energi åt kroppens celler – vilket främst blir muskelcellerna om man aktiverar dem, och fettcellena ifall man sitter stilla.
På liknande sätt som att ett överskott av insulin stimulerar muskeltillväxt via att framtvinga energin i muskelvävnaden, skänker ett extraintag av kanel omedelbar upptagning av energi i musklerna, men inte med de farliga bieffekter som kommer av ett överdivet insulinintag. Den verksamma agenten i kanel – kanelaldehyd – har alltså flertal likheter med det kraftfulla och naturligt anabola (tillväxtstimulerande) hormonet insulin, samtidigt som det verkar för att hämma utsöndringen av insulinet.
Överdriven kanelkonsumtion är skadligt
Det finns inte så mycket att ifrågasätta när det gäller kanel och dess positiva hälsoeffekter på människokroppen, mer än att extrem konsumtion på sikt kan vara skadligt för levern. Det är karuminet i kanelen som är toxiskt och vid tillfälliga överdrivna konsumtioner kan man drabbas av flyktig huvudvärk. Kumarin finns, utöver i kanel, även i många gräs- och klöverarter.
Det ska oerhört mycket till för att man ska komma upp i skadliga mängder kumarin genom intag av kanel. En lagom dos för att få de positiva egenskaperna av Saigonkanel, utan att drabbas av huvudvärk eller leverskador, ligger på cirka fyra gram, men har man omfattande kroppsvolym så kan man troligtvis öka något. Man får dock främjad ketos med så lite som ett gram per dag, så det kan vara bra att testa sig fram till en tillräcklig dos.
Var köper man vietnamesisk kanel?
Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen känd både som Saigonkanel och vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att känna till för att undvika förvirring.
Den vietnamesiska kanelen är i regel dyrare än ordinär Ceylonkanel, men de extra kronorna är väl investerade då hälsoeffekterna från Saigonkanel är så avsevärt större än de är från ordinär Ceylonkanel. Det är möjligt att beställa Saigonkanel på nätet.