Vilka effekter har kolhydrater gällande vikten?

För att raskt och effektivt gå ner i vikt är det enkla sättet att utesluta kolhydraterna, i enlighet med Atkinsmetoden.

Den här vetskapen är dock ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater med tanke på att man märkte att patienter som har diabetes levde längre om man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man upptäckt att kolhydrater påverkade blodsockret och vikten. Klicka här nu för mer info Det var i själva verket inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med hjälp av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten måste det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är vanligtvis bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har till exempel noterats att frukost i enlighet med lågfettkost som innehåller mycket kolhydrater bidrar till en förhöjning av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har ny vetenskap visat att en föda som har mindre kolhydrater oftast är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma stund som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras sedan ut i kroppen. Samtliga kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur fort sockret därefter går ut i blodet beror på vilken variant av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi ska insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar massor människor att välja bort lågfettkost. För många är det angeläget att raskt samt effektivt uppnå en hälsosam vikt, och för det avseendet krävs en hållbar diet. Enligt lågkolhydratkost som Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp extremt hastigt. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En stor styrka med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att vara i behov av att räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan bringa att hungern blir allt mer påtaglig, och således bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen orsak att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och dessutom finns det goda chanser att bibehålla en önskvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns utsikt för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ föda. Det motsvarar drygt en timmes tung fysisks träning. Atkinsdieten kan således dagligen leda till ”extra träning” medan man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Därutöver ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.