Användbara råvaror vid vinbryggning

Många har funnit hur fantastiskt det är att kombinera skilda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan experimentera i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska testa att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. För den skull kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är dessutom ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att inhandla. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på. Mer information här Läskkoncentrat

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.