Brygg ditt eget vin hemma

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats markant, och det har blivit betydligt enklare att brygga sitt vin. Det är dock viktigt att noga planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det typiskt att brygga på allehanda bär och frukter.

Ifall man använder sig av exempelvis bär så måste de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att gallra bort dåliga bär samt rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvanska den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra. Absinthetiketter

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få bort en markant mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var pedant med att inte få med något annat än endast vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var grundlig med att skölja ur hinkar och kärl noga efter bruk. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför också aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.