Hemmaframställning av vin – att tänka på

Den som vill vara med om nya smaker och gillar vin ska definitivt testa att brygga själv. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och därjämte genom olika jästekniker och övriga faktorer. Klicka här för Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver vanligtvis billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är flera som får gastronomisk förtjusning över att få använda vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera annorlunda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är viktigt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig roligt att upptäcka att det saknas någonting när man väl ska börja. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Därutöver medföljer vanligen bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen förskona flera förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det skänker en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer van kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.