Med järnsulfat mossa mår dåligt av så får du en finare gräsmatta

Det är så vanligt att gnälla på mossa i trädgården och man kan ju fundera om alla de där tipsen som man får om mossbekämpning i trädgårdstidningar faktiskt fungerar. Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår dåligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man I själva verket inte har så bra koll på hur mossan lever och fungerar.

mossa i gräsmattan

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort exempelvis med rivmaskin. Men om man endast river så kan man förvänta att mossan strax kommer igen för den är ihållande och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en rätt så omedelbar effekt. Det är förstås betydelsefullt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver alternativt ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en kolossal gräsmatta så kan det vara klokt att inbringa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och köpa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av flertal anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som inte tycker om det här ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att ta hand om gräset. Om du anser att det blir för komplicerat att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå runt med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du betrakta ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därutöver minskar risken för pulver som flyger omkring i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt förnäm gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en sorglig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir fin igen. Ifall du använder dig av korrekt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därtill gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten se stor skillnad. Klicka här nu för mer info weibulls.

Tänk på att nyttja dig av bra teknik och möjligtvis lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett fint sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man likväl ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön och förtjusande. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara väldigt motiverande.