Prova med vinframställningen hemma

Det är inte alls sällsynt att flertal folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en fängslande process som ger möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att köpa ett lämpligt kärl. Tänk dessutom över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara grundlig eftersom det ökar chansen till att få ett bra resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör samman med vilken sort av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på flera olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det viktigt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett verktyg som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att röra om.

Därpå är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras olika och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att kontrollera sockerhalten och ifall mer socker måste tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tips: Sukralos, Sötningsmedel och ketostix
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.