Smidig och alldaglig vinframställning

För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras från saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massa speciella varierande processer av vinframställning.


Klicka här för mer info Bordsvattenarom 270 ml ger 135 liter

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan också till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis också spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan äga rum i våra hushåll. Det är dock inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då folk tenderar att prova allehanda varierande bär, frukter samt juicer. Det skänker även tillfälle att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att vidga alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett alldeles briljant alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels bra resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ordentlig med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att vissa oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och ren utrustning oerhört viktigt.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan skilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett råd är att prova olika jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning måste vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser väldigt rent. Den består av näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det därutöver i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.