Utrustning för hemmabryggning med bra kvalitet

Nu för tiden är det tämligen lätt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda utrustning. Det finns givetvis mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många råd.

Kjeld betonar också hur betydelsefullt det är med hygien. Allt som kommer i beröring med vin och frukt måste vara rent. Klicka Här för mer info Plastkranar för fat & dunk
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är även två medel som är till fullo ofarliga att nyttja.

För att erhålla bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara pedant med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det naturligtvis en fördel att ha goda förutsättningar för att främja arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar perfekt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer därför att det är don som delar frukten alldeles för mycket.