Varierande frukter lämpade åt att nyttja för att tillverka vin

När man framställer vin är det betydelsefullt att frukter behandlas på rätt sätt för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i varmt vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på drygt 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom exempelvis körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om genomförbart även dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna alternativt en potatispress. Var noga med att inte krossa kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att frambringa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på drygt 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en egenartad kategori. De bör nämligen endast användas i maj och juni. Vinet kan få en icke eftersträvansvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med hjälp av kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska därefter pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Gå till Vinsatser

När omkring ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara omsorgsfull och försiktig så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Om man till exempel ska hantera större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man klyva nyponet isär och därefter skölja med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär ska behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är ideal frystemperatur.

Det finns också torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Givetvis har internet fått en väsentlig funktion då flertal beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till påföljande dag. På så sätt får bären svälla upp närapå 4 gånger sin torkade storlek. För den skull ska man se till att inte ha ett för litet spann alternativt krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust ska man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten bör jäsa omkring 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket skänker drygt 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Före man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Även alldaglig fruktsaft kan användas. Emellertid ska man komma ihåg att om det är ordentligt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den enbart användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör försöka att åstadkomma vin med hjälp av maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir åtskild.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Gärna att blommorna pressas ned. Blommorna ska kokas sakta under lock till dess de faller samman. Det brukar vanligen ta ca 3-5 minuter. Sedan måste blommorna pressas ordentligt och hällas med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin alternativt 5 liter äppelmust. Tillsätt därefter socker och vatten enligt recept.