För vem är Atkinsdieten passande?

Atkinsdieten är beryktad för att den är lämpad för olika personer. Vi har alla annorlunda förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Ibland kan det betyda begränsningar i levnadssätt, och att till exempel påbörja Atkinsdieten är följaktligen inte självklart för samtliga med tanke på de risker dieten kan innebära för en del.

Den som lätt blir grinig och orkeslös av blodsockersvängningar ska undvika Atkinsdieten. Samma sak gäller den som har en ökad risk för hjärtsjukdom samt har sämre kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte detta samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och på samma gång hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.

Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit flera positiva rapporter. Men experter rekommenderar ändå att man bör förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten ifall man har hjärtsjukdom eller sämre kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma riktning och således blivit mer etablerad.

Det finns många fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär exempelvis ett levnadssätt med jämvikt mellan näringsintag och motion. Stundvis kan det vara svårt att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.

Atkinsdieten är lämpad för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som uppskattar tydliga regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter till exempel pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ner på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte en aning vispgrädde.

Atkinsmetoden är dessutom lämpad för vegetarianer och veganer. Därjämte erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av mat som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med diverse snabbmatställen och olika typer av restauranger. På så vis kan Atkinsdieten ses som oerhört anpassningsbar.

Det är just flexibiliteten i dieten som gör den passande för många människor. Den som äter i enlighet med Atkinsdieten kan dessutom vara flexibel mellan faserna och växla dem sinsemellan. Till exempel kan en del personer behöva mer tid än andra i induktionsfasen för att uppnå ketos. Och människor i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, kanske tvingas återfalla till induktionsfasen för att nämna ännu ett exempel.