Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte enligt Atkinsmetoden?

Självklart är det en styrka att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad samt disciplinerad. Självfallet finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och i synnerhet dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som består av mycket vitt mjöl.

Omkring 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.

En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Kanontips I mataffärerna finns således mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor samt spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men ska reduceras enligt Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens annorlunda GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. För den skull är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado och fisk.