Fettförbränningen kan ökas med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

I Vietnam odlas en kanel som är oerhört rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är nära relaterad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligen stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för höga doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns skilda vis att se till så att det sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av mat med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en utomordentlig början på dagen därför att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma vis som insulinet gör när man tränar samt intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det innefattar allt man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger samtliga dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man måste prova sig fram för att hitta en dos som är lämplig för en.