Underhållsfasen

Den fas som är tänkt att vara ihållande hela livet enligt Atkinsmetoden kallas för underhållsfasen. Den som befinner sig i underhållsfasen måste ha möjlighet att avstyra eventuella viktsviktningar genom att justera med mer eller mindre kolhydrater i sin mat. Det kräver sinne för precision vilket man förväntas ha utvecklats och lärt sig kontrollera under de föregående faserna.

I underhållsfasen är det betydelsefullt att välja kost med ett lågt GI-värde därför att kroppens procedur av bearbetning ska bli så låg som möjligt. I de föregående faserna hålls ju dock ett helt annat tempo vad gäller kroppens bearbetning.

Underhållsfasen kräver mycket disciplin. Eftersom livet överlag har sina upp- och nergångar så kan våra förutsättningar för att bevara vår ideala vikt ändras. Exempelvis kan mental ohälsa påverka hur vi tar hand om våra kroppar. Ifall vikten börjar öka igen så har bantaren självklart möjlighet att börja om med induktionsfasen igen, vilket inte är alldeles ovanligt. Underhållsfasen innebär nya kostvanor som de föregående faserna ska lära kroppen att acceptera.

Många tror att underhållsfasen begränsar frosseri och njutning av viss föda helt å hållet. Det är inte sant eftersom Atkinsdieten i underhållsfasen genererar svängrum för människor att unna sig godsaker, men självfallet är det på bekostnad av att man ska kunna avstyra viktsviktningar. Klicka nu Faktum är att man redan i de tidigare faserna kan unna sig en del godsaker som man föredrar, men i underhållsfasen ska man ha lärt sig sin kropps exakta begränsningar för att klara av att bevara en varaktig idealvikt.

Atkins förespråkar också träning som en parallell process för de som är i underhållsfasen.