Vietnamesisk kanel – ifall du vill öka muskelmassan och reducera kroppsfettet

Viktminskning och muskeltillväxt gynnas av Saigonkanel

Vad mer än Saigonkanel kan främja både tillväxt och förbränning? I regel går dessa två inte hand i hand, men den vietnamesiska kanelens unika egenskaper gör det möjligt. Den som vill bli av med överskottsfett, men samtidigt gynna muskeltillväxt kan dra stora fördelar genom ett dagligt intag av upp mot fyra gram Saigonkanel.

Saigonkanel och viktminskning

Vad Saigonkanelen utför för viktminskningen är att den ökar insulinkänsligheten vilket får kroppen att slappna av i sin insulinutsöndring. Detta leder i sin tur till att cellerna absorberar glukosen i blodet långsammare – kort sagt så får man mer tid på sig att förbränna energin på ett jämt sätt innan den lagras i fettcellerna.

Ifall man däremot tränar mycket så vill man ju att energin ska absorberas hastigt, och här får kanelen en annan roll – den öppnar då upp cellerna för upptagning av glukosen och musklerna växer – processen påminner om insulinets roll, som ju är satt på semestermode av samma kanel.

Olika typer av kanel

Det finns tre huvudtyper av kanel:

• Ceylonkanel

Denna kanel kallas ofta för äkta kanel, den har ljusare kulör och mildare smak än Kassiakanel, därutöver är den sprödare och därmed lättare att omvandla till pulverform. Ceylonkanel växer fritt i Asien och odlas i Afrika och Sydamerika. Kumarinhalten är lägre i Ceylonkanel, men det är även halten av kanelaldehyd som är det verksamma ämnet med alla hälsofrämjande egenskaper.

• Kassiakanel

Kassiakanelen växer vilt i sydöstra Kina, på Java och Sumatra och kryddan som är så allmän i våra kök utvinns från trädets bark. Kassiakanel har starkare smak än Ceylonkanelen.

• Malabarkanel

Denna kanelsort, som kommeer från kustområdet i Indien med samma namn, är inte särskilt frekvent förekommande på marknaden.

Saigonkanel är nära besläktad med Kassiakanel, dvs en kanelaldehydladdad, smak- och färsgstark kanel som överträffar den vanliga Kassiakanelens egenskaper tämligen rejält. I essentiella oljor av Saigonkanel återfinns en 25 %-ig halt av kanelaldehyd. Detta gör denna kanelsort till den dyraste på marknaden, men även den tydligt ultimata kvalitetsmässigt.

Vill man satsa på att bättra på formen med kanel så får man helt klart bäst resultat med hjälp av vietnamesisk kanel.

Saigonkanel

Kärt barn har många namn och det gäller även för denna kanelsort som har sitt ursprung i Vietnams högland. Vanligtvis kallas vietnamesisk kanel för Saigonkanel, möjligtvis för att det är ett kortare, enklare namn att lägga på minnet och använda sig av i såväl tal- som skriftspråk, men sanningen är att denna fantastiska krydda minsann växer i centrala Vietnamn, relativt fjärran från den sydliga staden Saigon. I sitt hemland är Saigonkanelen en obligatorisk ingrediens i nudelsoppan Pho.

Kanel är utsökt i mycket!

Den som önskar introducera ett dagligt standardintag av Saigonkanel kanske undrar hur kanelen äts bäst. Det finns mängder av maträtter vari kanelsmak passar, t ex vanlig köttfärssås, köttbullar, olika köttgrytor och i soppor. Att kanel är utsökt till desserter vet vi väldigt väl – säg kanelbullar och alla förstår! På gröten, i yoghurten och dessutom i glass är det oerhört smakligt med kanel. Man ska heller inte underskatta kanelsmaken i drycker såsom kaffe och te och om man tränar kan det vara angenämt med lite Saigonkanel i proteinshaken, testa och se!